Otkrivene pukotine na mostu Počitelj Mostu

Počitelj Most Vjesti, 0tkrivene pukotine tokom radova prednaprezanja na mostu 

Nedavna pojava pukotina na mostu Počitelj u Bosni i Hercegovini izazvala je zabrinutost u vezi sa strukturnim integritetom ove vitalne saobraćajne veze duž evropskog Koridora 5C. Međutim, infrastrukturne vlasti su potvrdile da ukupna stabilnost mosta nije ugrožena.

Most Počitelj dužine 980 metara prelazi preko rijeke Neretve i povezuje glavni put M-17 i željezničku prugu Sarajevo-Ploče. Njegovo dovršenje kasnije ove godine biće veliki miljokaz za razvoj infrastrukture u Bosni i Hercegovini.Pocitelj Most Vjesti

Pukotine otkrivene tokom radova prednaprezanja

Pukotine su otkrivene na betonskom segmentu dužine 4,75 metara između stubova S3 i S4 tokom radova prednaprezanja za fazu 2 na rasponu 4 mosta. Prema tehničkim analizama, male promjene u geometriji kablova mogu dovesti do značajnog povećanja zateznih napona u betonu.

Nepravilnosti u pozicioniranju kablova tokom izgradnje mogu stvoriti radijalne sile uvijanja koje dovode do lokalizovanih pukotina. Izvođač radova i nadzorni inženjer sada su usredsređeni na ubrzanje popravki u narednih 10 dana.

Impresivne dimenzije mosta Počitelj

Kao jedan od najvećih trenutnih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini, most Počitelj ima impresivne dimenzije sa ukupnom dužinom od 980 metara i glavnim rasponom od 147 metara preko doline.

Duga betonska konstrukcija velikog raspona izgrađena je korištenjem metoda slobodnog konzolnog izvođenja i postepenog lansiranja, zahtijevajući 38.000 kubnih metara betona i 9.000 tona armaturnog čelika.

Sofisticirano inženjerstvo pruža uvjeravanja o stabilnosti

Vlasti su potvrdile da globalna stabilnost i nosivost mosta i dalje stoje čvrsto. Mostovi sa armiranobetonskom sandučastom nosačicom prednapregnuti su projektovani da preraspodijele naprezanja i spriječe katastrofalna oštećenja.

Napredno 3D strukturno modeliranje potvrdilo je ukupni integritet projekta mosta. Kontinuirano praćenje i analiza osiguraće da sve popravke ispunjavaju stroge tehničke specifikacije.

Strateški položaj na ključnoj trasi Koridora 5C

Most Počitelj je dio evropskog Koridora 5C koji povezuje Budimpeštu i luku Ploče. Poboljšanje ove rute promoviše ekonomski razvoj povezivanjem centralne Evrope sa Jadranskim morem.

Izgradnja se finansira putem zajmova Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava Okvira za investicije na Zapadnom Balkanu u ukupnom iznosu od 28,1 milion eura. Dovršetak će unaprijediti trgovinu i dostupnost za Hercegovinu.

Multinacionalna saradnja za izgradnju složenog projekta

Konzorcijum Azvirt (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation (Kina) i Powerchina Roadbridge Group (Kina) ugovoreni su da izgrade most pod nadzorom italijanske inženjerske firme IRD.

Inženjeri konsultanti IPSA Institut Sarajevo iz Bosne i Hercegovine radili su na prethodnim projektantskim radovima na izazovnom projektu. Inostrana ekspertiza nadopunjava lokalne mogućnosti.

Perspektiva za most Počitelj i dalje svijetla

Iako je oštećenje izazvalo kašnjenje, vlasti to smatraju neočekivanim za ovako masivan infrastrukturni projekat. Naučene lekcije dovešće do poboljšane kontrole kvaliteta i građevinskih praksi.

Sa glavnim radovima koji su još u toku, očekuje se da će most Počitelj biti završen do kraja 2023. kako je i planirano. Dugoročna perspektiva ostaje pozitivna.

Problemi pri izgradnji pružaju priliku za jačanje inženjerskog znanja i prekogranične saradnje kako bi se uspješno izveli složeni infrastrukturni projekti. Uz rigorozno praćenje i analizu, most će pružiti sigurnu i pouzdanu povezanost za buduće generacije.

reporti sa Klix.Ba Sarajevo Times

Leave a Comment

Scroll to Top